- The power of clay -

50CCF59D-2E49-480F-81FE-FD0809AEE21C.jpe

Terre-Pure & Me

MEET CERAMIC ARTIST ELS VANWIJNSBERGHE

In mijn leven nam ik al vele bochten, maar er is een gezegde waar ik me volledig kan in vinden:

#difficult roads often lead to beautiful destinations.

De creativiteit sloop er al van in het beginne in, en is altijd een constante gebleven.  Maar hoe ik me met die creativiteit in de wereld moest begeven was een minder evidente tocht.  Als regentes plastische kunsten kwam ik in het onderwijs terecht, waar ik door het systeem verstikt raakte in vergaderingen en papierwerk en mijn eigen creativiteit verwaarloosde.

In 2006 kwam mijn man in mijn leven en er waaide een nieuwe wind.  Een wind waar dromen najagen en leven volgens je eigen kern centraal staan.  Mijn kern is creatief leven en dit delen met anderen via mijn creaties en in workshops, klei speelt hierin de hoofdrol.  De klei, "Terre", als stille getuige van eeuwenoude informatie, over de verbondenheid met de natuur.  Het is geen eenrichtingsverkeer waarbij ik de klei vormgeef, het is ook zo dat de klei mij vormt.

De "Pure" vorm wordt afgetast en zo ontdek ik de rijkdom aan mogelijkheden, of het nu om een schaal, urne of sculptuur gaat.  Telkens werkt de kracht van de klei.  Het gaat erom contact te maken met die kracht en verrast te worden door wat de klei brengt.

 

Meer info over het verhaal van Terre-Pure lees je hier in de blog.

Of koop het BOEK met het volledige levensverhaal.

   

 

"Handen die de aarde begrijpen"

- Alles valt even stil in het atelier van Terre-Pure, de klei voert er het woord. -

Terre-Pure & Workshops

STEEK JE HANDEN IN DE KLEI EN MAAK JE HOOFD LEEG

Te midden van de akkers aan de rand van Heuvelland ligt het atelier Terre-Pure.  Ontdek er de kracht van de klei tijdens een workshop. Onder professionele begeleiding van Els maak je tapas kommetjes,  borden, koffietasjes, een grote schaal, vazen of een kunstig beeld....  Verwen jezelf met deze unieke beleving.  

Nu ook een online workshop om thuis serviesgoed of een kunstig beeld te maken!

 
“Wabi sabi viert de schoonheid van imperfectie alles is goed en mooi zoals het is.” 

- Wabi Sabi is een eeuwenoude Japanse filosofie van de levenskunst -

My work

SCHALEN | URNEN | SCULPTUREN| SERVIES | VAZEN| KAARTEN

​Authentieke , exclusieve en unieke vormen met een kracht die ook de toeschouwer kunnen raken en vervullen.  Of het nu om schalen, servies, vazen, urnen of sculpturen gaat de ziel van de klei is erin opgezocht en wordt er bloot gelegd.  Fotografie is ook een passie van Els, van daaruit groeiden een reeks kaarten.

 
ELS VAN WIJNSBERGHE-018.jpg

Terre-Pure & shop online

WAT GEMAAKT IS VANUIT DE ZIEL RAAKT OOK EEN ZIEL.

De Terre-Pure ateliershop is een kleine en gezellige speciaalzaak, met uitsluitend zelf ontworpen handgemaakte keramiek. Daarnaast ontwierp Els ook een reeks kaarten en een boek met het levensverhaal.  De keramiek, het boek en de kaarten van Terre-Pure zijn enkel te koop hier online of in mijn Terre-Pure ateliershop . 

Zo koop je een product rechtstreeks vanuit het atelier door Els gemaakt!

Een geschenkbon is ook altijd een origineel idee! Die kan zowel gebruikt worden voor een workshop of een aankoop in de ateliershop.

Nieuw is nu ook de online workshop waarmee je thuis aan de slag kan!

 

Terre-Pure & Atelier

THE MAKING OF

In het atelier wordt alles handgemaakt door Els Elke schaal, hoe klein of hoe groot ook kent 16 handelingen, en wordt afgewerkt in 4 tot 6 weken.  Els werkt op twee manieren.  Met de oeroude "coiling-techniek" waarbij de vorm volledig met kleirollen is opgebouwd.  Hierbij ontstaat een volledig unieke vorm.  Een andere manier die toegepast wordt, is het vormgeven via zelf gemaakte mallen.Na het vormgeven start het droogproces.  Dit gebeurt langzaam zodat het water uit de klei kan verdampen.  Het stookproces is een heel uitdagende fase.  Door het stoken verandert de klei in steen.  Afhankelijk van de gekozen temperatuur bekomt men andere kleuren, en eigenschappen.  Bij stoken op 1250 °C wordt alles waterdicht.  Er wordt steeds twee keer gestookt, een eerste keer is de biscuitbak, zo kunnen de schalen gemakkelijk geglazuurd worden. De meeste glazuren zijn eigen recepten.  Terre-Pure schalen zijn met de kwast geglazuurd, en in een aantal lagen aangebracht..  Daarna gaan ze opnieuw de oven in op een hogere temperatuur (tussen de 1100°C en 1250°C.  In het atelier is er een kleine elektrische oven en een enorm grote gasoven.  Het totale stookproces duurt 2 x13 uur, en vraagt een voortdurende waakzaamheid.  Na ongeveer 36 uur kan de oven geopend worden.  

 
31963E21-6240-46EE-AB74-2168642EC357.jpe

Contact 

  • Black LinkedIn Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black Facebook Icon

Terre-Pure Ateliershop - Niepkerkestraat 77 - 8950 Nieuwkerke - Heuvelland

KBC BE 10 4650 2101 7104

BTW BE 0523.699.733

Een Terre-Pure workshop kan doorgaan op:

MA t.e.m Z0: 9:30-17:30

Contact

 Copyright © 2020 by Terre-Pure. All rights reserved.

Workshop bij Terre-Pure