top of page

Creativiteit kan de wereld redden.

Bijgewerkt op: 12 nov. 2023

Stel je even voor dat de wereld een gigantisch dessertbuffet is, en we staan voor een scala aan zoete en smakelijke problemen. We hebben klimaatverandering als een hete appelstrudel, sociale ongelijkheid als een zure citroentaart, en politieke verdeeldheid als een rommelige ijscoupe.


Het lijkt wel alsof we een reusachtige vork nodig hebben om deze problemen aan te pakken, toch?


Maar wacht, daar komt creativiteit de zaal binnen, gekleed in een cape van verbeelding en een toverstaf van innovatie. Creativiteit zegt: "Laten we deze problemen opsmullen als een heerlijk stukje chocoladetaart!" Hier is hoe creativiteit de wereld kan redden:


Creativiteit brengt Vernieuwende oplossingen

Creatieve geesten hebben de gave om problemen vanuit onverwachte hoeken te benaderen. Ze zien geen citroenen, ze zien citroentaart. Dit vermogen om te denken buiten de gebaande paden is als het toevoegen van een nieuwe smaak aan een oud recept. Creatievelingen zien combinaties die anderen niet zien, en die net heel innoverend zijn en vaak ook een oplossing bieden op een probleem. Wat zou een wetenschapper zonder creativiteit zijn bij het zoeken naar oplossingen bij de klimaatproblemen?


Creativiteit maakt samenwerking mogelijk.

In plaats van te debatteren over wie het grootste stuk taart krijgt, brengt creativiteit mensen samen rond de tafel. De magie van creativiteit zit in haar vermogen om verschillende perspectieven en vaardigheden te bundelen voor een feestmaal aan oplossingen. Politieke partijen, wetenschappers, en burgers kunnen allemaal deel uitmaken van deze samenwerking. Creatievelingen denken niet in vakjes en labels.


Creativiteit verzacht het bittere van verandering.

Soms smaakt verandering als pompelmoes - niet ieders favoriet. Creativiteit komt hier opnieuw te hulp door verandering aantrekkelijker te maken. Denk aan een prachtig opgediend gerecht in plaats van een saaie kom. Creatieve communicatie, kunst en cultuur kunnen de verandering zoet maken, zelfs voor degenen die aanvankelijk hun neus ophalen.


Creativiteit voegt een vleugje humor toe.

En laten we eerlijk zijn, een snufje humor kan de wereld altijd een beetje lichter maken. Creativiteit in kunst, comedy en entertainment geeft ons een moment om te lachen om onszelf, onze fouten en de gekke situaties waarin we ons soms bevinden. Het herinnert ons eraan dat zelfs de meest serieuze problemen een dosis humor kunnen gebruiken. Want door de spanning even weg te halen kunnen innoverende ideeën opborrelen.


Dus, laten we onze lepels van creativiteit oppakken en beginnen te scheppen! Creativiteit kan de wereld redden, stukje bij beetje, hapje voor hapje. En wie weet, misschien kan het ons zelfs leren om de pompelmoes te waarderen.


Eet smakelijk, wereldverbeteraars!


Voor het serviestraject zoek ik nog moedige zachte rebellen die geloven dat creativiteit echt wel verandering kan brengen. Er zijn drie trajecten dit jaar. Eentje om maandag, eentje op vrijdag en ook een zomereditie. Wie sluit aan?

Ontdek de data en meer info via de website.
Maak kennis met de 7 wereldverbeteraars uit het serviestraject van 2023.
27 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page