top of page

Hoe belangrijk is resultaat?


De workshop beeld is een workshop waarin we vrij opbouwen, niet vertrekkend vanuit een mal. Dit is een totaal ander gevoel dan bij de workshop serviesgoed waarbij je de steun van een mal hebt om tot een schaal of kommetje te komen. Tijdens de workshop beeld wordt je creativiteit aangesproken. Creativiteit vraagt durf, durf om te falen en durf om je kwetsbaarheid te tonen, want er is geen garantie dat het resultaat wordt zoals we het wensen of in gedachte hebben. Er is vooral geen garantie dat het wordt wat we verwachten. Er komt altijd iets uit de klei, maar je bent er niet automatisch gelukkig mee. Het is soms even zoeken welke aanpassing het beeld nodig heeft. Of welke aanpassing je bij jezelf kan aanwakkeren om te kunnen accepteren wat er nu is. En zo brengt ieder beeld iets teweeg. Elk beeld is een krachtbeeld en draagt een boodschap in zich. Het is best confronterend het resultaat van een zelfgemaakt beeld. Het is een manier om naar binnen te gaan. En dat is één van de grootste kwaliteiten die klei bezit.

Het liefst willen we allemaal een resultaat dat behoorlijk klopt wat verhoudingen betreft, niet amateuristisch overkomt en kunstig is, … de lat kan niet hoog genoeg liggen, en precies dat zorgt dat we niet altijd zien wat er wel al is…. het proces zelf, het creatieproces, het moment dat we het contact aangaan met de klei. Daar gebeurt onbewust zoveel en dat alleen zou al voldoende kunnen zijn… maar nee, niet voor ons… dat resultaat,… dat ziet iedereen en daar worden we op beoordeeld. Ik herken het bij mezelf maar al te vaak.

Ooit had ik het geluk een masterclass bij Alexandra Engelfriet te mogen volgen. Met ons lichaam in tonnen klei te bewegen… zonder eindresultaat. Dat was de meest verrijkende ervaring met klei voor mij. Daar viel voor mij de beslissing om minder met het resultaat van mijn eigen creaties te werken (zeg maar het verkopen van mijn beelden, urnen en serviesgoed) maar in te zetten op de beleving van werken met klei via een aanbod aan workshops voor volwassenen. Mijn ervaring met die kracht van klei wou ik delen. Klei transformeert, neemt op en geeft. Ook het vuur neemt en geeft, en volledige controle wensen over aarde en vuur gaat samen met het missen van de kracht die ze je kunnen schenken.

Het belangrijkste is dat we het creatieve proces een kans geven. Het resultaat trachten los te koppelen van mooi en niet mooi, maar eerder bekijken in de zin van wat toont het beeld mij? Zo kunnen we groeien, ik wens het iedereen toe! Dan gaan we de connectie echt aan.

Ontdek het aanbod aan workshops waarin een beeld kan gemaakt worden hier.

Hier een album met een aantal beelden van cursisten. Lees meer over de symboliek of ervaring bij elke beeld door op de foto te klikken.


139 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page